Er zijn veel mensen die schrijven in een journal. En dat is een goed idee want het brengt je veel! Het helpt je om stil te staan bij wat bij jou vanbinnen gebeurt. Je leert jezelf hierdoor goed kennen en het maakt dat je dichter bij jezelf leert blijven bij alle keuzes die je maakt. Om die reden wil ik hier aandacht aan besteden.
Bij het schrijven is het belangrijk dat je het zo makkelijk mogelijk maakt voor jezelf om dichtbij je soms diep weggestopte gevoelens en behoeften te komen. Daar zijn wel wat trucjes voor. In de eerste plaats: schrijf met pen of potlood, niet digitaal. Het schrijven met de hand helpt je in je reis naar binnen doordat je linker- en rechter hersenhelft beiden geactiveerd worden. Daarbij: neem niet een heel mooi boekje. Onbewust zul je het goed willen doen, mooi willen schrijven, maar dat is precies waar het niet om gaat. Let ook niet op stijl, grammatica, spelfouten enzovoort. Die zijn even niet belangrijk. Schrijf om te beginnen bijvoorbeeld 5 minuten. Als je eraan gewend bent, kun je langer schrijven.
Weet je even niet meer wat je moet schrijven, hou dan wel je pen in beweging. Als je stopt, ga je namelijk sneller luisteren naar alle kritische stemmen die je in je hebt en het is juist zo belangrijk om die even te negeren. Je kunt beter bijvoorbeeld de laatste zinnen of woorden blijven herhalen totdat het weer op gang komt. Wat ook werkt, is schrijven over wat er gebeurt (“ik blokkeer”, of “ik weet niet meer wat ik moet schrijven”) of jezelf geruststellen (“rustig maar, dit is helemaal niet erg”). Hou de stroom van woorden zoveel mogelijk in beweging. Als je iets verder wilt onderzoeken, schrijf dan wat uitgebreider. Noem allerlei details, beschrijf wat je voelt, ruikt, ziet, hoort en associeer vrij. Hoe specifieker hoe beter. Zo komt het dichterbij. Verder schrijf je alles op wat in je op komt, zonder censuur. Niemand hoeft het te lezen. Wat jij schrijft of voelt of denkt, is nooit fout: het is er. Sta jezelf toe om op te schrijven wat er in je leeft. Als je het lastig vindt om bij je gevoelens te komen of te weten wat je behoeften zijn, let dan eens op je ‘gedachteflitsen’.
Dit zijn gedachten die er maar heel even zijn omdat ze al snel ‘overruled’ worden door dat deel in jou dat het graag wil doen zoals het hoort. Het zijn vaak gedachten die ‘niet mogen’ maar ondertussen zijn ze er wel. Deze gedachteflitsen kun je best spannend vinden, maar ze geven je zoveel informatie dat het juist goed is om ze aandacht te geven. Heel vaak wijzen ze je de weg naar je behoeften en juist daarom zijn ze belangrijk. Zo kun je jezelf bijvoorbeeld betrappen op de gedachte dat je de hond van de buren wel dood zou willen schieten. Niet echt een ‘lieve’ gedachte maar wat vertelt het je? Als je daarover gaat schrijven en je staat jezelf toe om alles te vinden, te voelen en te denken, dan is er een grote kans dat je erachter komt dat je bijvoorbeeld behoefte hebt aan rust doordat je al maandenlang doorgaat terwijl je eigenlijk heel moe bent. Daar kom je dan achter via die nare gedachte over die hond, maar je ontdekt zo ook dat dat niet de kern is. Uiteindelijk wijst die gedachteflits de weg naar wat er diep vanbinnen bij je gebeurt. Is iets erg beladen, dan kun je ervoor kiezen om er in eerste instantie juist heel beknopt over te schrijven. Beperk je tot de feiten, maak korte zinnen en stop dan weer. Je kunt er later altijd verder mee gaan.
En als je merkt dat je overspoeld wordt door emoties: dit is niet erg. Of het gaat om boosheid, verdriet of angst, zo’n emotie-golf duurt ongeveer 2 minuten en dan zakt het weer weg. Dan ben je er alweer. Maar doordat je je even hebt laten gaan, heb je wel weer iets opgeruimd vanbinnen. Op deze manier kun je zelf aan de slag met wat er gebeurt in je binnenwereld. Kom je dingen tegen die je te groot of ingewikkeld zijn, of wil je gewoon structuur aanbrengen aan deze zoektocht, zoek dan iemand om mee te praten. Uiteraard kun je ook contact met mij opnemen, ik help je graag verder.